30 Setembre, 2008

Els somnis de Ballard

En aquest fragment audiovisual que es pot veure en l’apartat “Paisatges de somni” de l’exposició “J.G.Ballard. Autòpsia del nou mil•leni”, Ballard parla dels seus somnis i de com la seva imaginació va lligada a tot allò que veu i recorda cada cop que tanca els ulls i somnia.

Els anys de formació de J. G. Ballard van estar marcats per l’intent de conciliar la incipient vocació literària amb l’articulació d’una veu pròpia. Les preses de contacte successives que va tenir amb la psicoanàlisi i la pintura surrealista van obrir la porta a la construcció d’una identitat artística totalment distintiva i irrepetible.

Als seus ulls, les exploracions del subconscient proposades des dels àmbits de la ciència i l’art oferien la lectura més precisa de l’esperit de l’època i havien pronosticat alguns dels camins més obscurs del segle XX. En els paisatges onírics i desolats del surrealisme, Ballard va reconèixer les imatges del seu propi món interior. La seva escriptura no solament recrea moltes visions del surrealisme, sinó que en reprodueix algunes de les estratègies estètiques –superposicions, miratges, falses perspectives, mutacions– per desvelar l’estructura profunda de la realitat.

 

Deixan’s els teus comentaris - Déjanos tus comentarios - Leave your comments